جعفری
جعفری
جعفری نوعی سبزی خوراکی است که در انواع غذا و سوپ مورد استفاده قرار میگیرد. جعفری معمولاً به صورت تر و خشک عرضه و مصرف میشود.
خواص جعفری
جعفری یک منبع بسیار خوب ویتامین A، ویتامین C و ویتامین K میباشد. به علاوه جعفری منبع غذایی خوبی از آهن و اسیدفولیک است. جعفری شامل دو جزء خیلی مهم در ترکیب خود میباشد که موجب شده این سبزی نقشی بیهمتا در سلامت انسان داشته باشد: روغنهای فرار و فلاوونوئیدها.
روغنهای فرار: اولین جزء مهم موجود در جعفری، روغنهای فرار میباشند. این روغنها به نام روغنهای ضروری یا اسانسهای گیاهی نیز خوانده میشوند.
از ترکیبات مهم این گروه میتوان به میریستیسین (myristicin)، لیمونن (limonene)، آلفا توژن (alpha-thujene) و اِاوجنول(eugenol) اشاره کرد. با تغلیظ این مواد عصارهای حاصل میشود که دارای خواص درمانی فوقالعاده است.
در مطالعات انسانی مشخص شدهاست که روغنهای فرار موجود در جعفری مخصوصاً میریستیسین، از شکلگیری و تشکیل تومورها (مخصوصا تومورهای ریه) جلوگیری میکنند. در تحقیقات دیگری مشخص شدهاست که فعالیت آنزیم گلوتاتیون S ترانسفراز را که مسئول پیشگیری از تخریب سلولی میباشد، تحریک میکند.
از دیگر فعالیت این روغنها این است که به خنثی کردن انواع مواد سرطان زا مانند بنزوپیرنهای موجود در دود سیگار و دود ناشی از زغال چوب کمک میکند.
فلاوونوئیدها: دومین جزء مهم آن، فلاوونوئیدها میباشند. از ترکیبات مهم این گروه که در جعفری یافت میشود، میتوان آپیئین(apiin)، آپیجنین(apigenin)، کریسواِریول(crisoeriol) و لوتئولین(luteolin) را نام برد.
آشنایی با خواص جعفری
جعفری، سبزیای خیلی گرم و خشک است. این سبزی را نهتنها به خاطر عطر و طعم مطبوعاش به صورت پخته در انواع و اقسام غذاها مورد استفاده قرار میدهند
بلکه این روزها بعضیها آن را به دلیل خواص زیادی که دارد به صورت خام نیز به ترکیب سبزی خوردن مصرفیشان اضافه کردهاند. جعفری اگرچه مانند دیگر سبزیها سرشار از ویتامینهای مختلف و همچنین املاح و موادمعدنی مفید است ولی به لحاظ آهن، ویتامینهای A ، C، فسفر، پتاسیم، کلسیم و ید، منبعی غنی به حساب میآید؛ بهطوری که به عنوان مثال مقدار ویتامین C موجود در آن از تمام سبزیها و میوهها بیشتر است.
خواص دارویی
– جعفری گیاهی است که همه قسمتهای آن شامل دانه، برگ و ریشه مورد استفاده دارویی قرار میگیرد.
– جعفری اشتهاآور، مقوی معده، هضمکننده غذا، بادشکن و صفرابر است.
– این سبزی همچنین ادرارآور، تنظیمکننده قاعدگی، دفعکننده سنگ کلیه و مثانه، تصفیهکننده خون و صفرابر است.
– از جعفری بهعنوان مسکن، برای پایین آوردن تب نیز استفاده میکنند؛ در ضمن در رفع ناراحتیهای ریوی نیز مؤثر است.
– با توجه به اینکه جعفری سرشار از ویتامین C و آهن است، برای درمان کمخونی توصیه میشود.
– میگویند یک قاشق سوپخوری از برگ جعفری خرد شده یا یک قاشق مرباخوری از ریشه یا نوک قاشق چایخوری از تخم جعفری را در نیم لیتر آب جوشانده، به عنوان داروی ادرارآور و همچنین برای درمان ورم عمومی، التهاب کلیه و مثانه مصرف کنید.
– اگر از بوی بد دهانتان خسته شدهاید، روزانه چند برگ جعفری را به مدت یک ربع جویده و سپس بیرون بریزید و پس از آن یک عدد سیب بخورید.
– شستوشوی پوست صورت با جوشانده یک دسته برگ جعفری در یک لیتر آب، پوست را شفاف میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.